PENSLAR AV SVINBORST

Till linoljefärg är penslar av svinborst att rekommendera eftersom de är styva och tåliga. Köp alltid penslar av god kvalitet! En bra pensel är tät och jämn i borsten. Detta gör att penseln håller mer färg, du slipper doppa penseln i färgburken hela tiden och du får en jämnare färgtäckning. Tätare borst gör också att färgen droppar mindre. De är lättare att rengöra och släpper inte borst lika lätt som mindre bra penslar. 

Sköter man sin pensel så håller den länge. En lite dyrare pensel gör också köparen mer motiverad till penselskötsel... 

MÅLERIVERKTYG FÖR TRADITIONELLA FÄRGER

Förutom basutbudet av penslar som presenteras här i bild så har vi fler modeller av mindre konstnärspenslar som kan användas vid detaljmålning, moddlare och streckpenslar. 

Svinborspenslar från Spekter

TA HAND OM DINA PENSLAR

GnestaPenseln AB är ett familjeföretag som tillverkar och lagerför ett brett sortiment av kvalitetspenslar för de flesta måleritekniker & alla färgtyper. Importerade penslar från Tyskland kompletterar de egentillverkade produkterna. Flera av dessa är handtillverkade, allt efter de höga kvalitetskrav som profilerar sortimentet. GnestaPenseln strävar alltid efter att leverera högsta kvalitet och att kunderna ska bli nöjda.

Penslar av naturborst får inte utsättas för lösningsmedel. Detta torkar ur och förstör borsten. 

Innan du börjar använda din nya pensel bör du olja in borsten i någon form av olja. Det kan vara matolja, rapsolja, linolja, motorolja eller liknande. Låt penseln ligga ett par dagar med oljan i borsten och tvätta den sedan med såpavatten. 

Efter målning med linoljefärg kan penseln rengöras med såpa och vatten. Gärna linoljesåpa. Ett bekvämare alternativ är att hänga penseln i en burk med linolja. På så sätt behöver du inte tvätta den. Stryk av det mesta av oljan och börja måla. (Det går att ställa den i oljan också men risken är att borsten med tiden blir böjda).  

Vi rekommenderar inte att förvara penseln i vatten under längre stunder. Träet kan svälla och spräcka sönder bleckplåten som håller borsten. 

På en rengjord pensel bör borsten smörjas med såpa. Se till att borsten inte spretar utan ligger samlade. Tvätta noga ur såpan innan penseln används nästa gång. 

Efter målning med vattenbaserade färger som äggoljetempera eller limfärg, är det noga att borsten rengörs med såpa och vatten. Torkar färgen i penseln blir den spretig och svåranvänd. 

TIPS - Förvara använd målarpensel i en plastpåse i frysen. Linoljefärg torkar inte i minusgrader.

ROLLA LINOLJEFÄRG

Rolla linoljefärg

Det går utmärkt att rolla linoljefärg. Ofta påstås det att endast den matta linoljefärgen (som är avsedd för väggmålning) är rollerbar. Faktum är att det går lika bra att rolla "vanlig" linoljefärg. Lämpligast för helt släta ytor. Det viktigaste är att använda sig av en roller avsedd för lackmålning. Korthårig eller av skumgummi. Det finns möjligtvis några små nackdelar med att rolla linoljefärg. Dels arbetas inte färgen in i underlaget som vid penselmålning. Men detta spelar heller ingen större roll om det rör sig om inomhusmålning. För det andra så ger rollandet en yta som kan diskuteras rent estetiskt. Är det inte lite snyggare med penseldrag? För det tredje så är det närmast omöjligt att rengöra en roller efter linoljemålning. Den kan förvaras i plastpåse om det inte dröjer för långt mellan användandet men de kan närmast ses som engångsartiklar. 

GENSTAPENSELN - SVENSKT HANTVERK

Oval anstrykare, svinborst för linoljefärgsmålning

OVAL ANSTRYKARE

Oval spänstig färdigstrykningspensel som håller och fördriver mycket färg. Storlek 35 mm och 45 mm.

Flat anstrykare, svinborst för linoljefärg

FLAT ANSTRYKARE

Tidigare kallad lackpensel. En spänstig penel som håller mycket färg. Allsidig pensel för olika färgtyper. Andvändbar även för lasyrmålning. Tjocklek 20 mm med en bredd på 35 mm, 50 mm, 62 mm, 100 mm och en 70 mm som är 16 mm tjock.  

Rund anstrykare, svinborst för linoljefärgsmålning

RUND ANSTRYKARE

Kinesiska svarta svinborst av högsta kvalitet i rundad topp och obehandlat runt träskaft. Vi har dessa hemma i storlekarna 16 mm (nr 2), 20 mm (nr 4), 26 mm (nr 6) och 30 mm (nr 8).

Snedskuren fönsterpensel, svinborst för linoljefärgsmålning

FÖNSTERPENSEL

Snedskuren pensel specialdesignad för fönstermåleri. 

Spröjspensel med svinborst för linoljefärgsmålning

SPRÖJSPENSEL

Specialpensel med avsmalnande topp i svart svinborst för fönsterspröjsmålning. Importerad. Storlek 12 mm och 16 mm.

SPEKTER PRO, SVINBORSTPENSEL

Spekters penslar är ett alternativ till GnestaPenselns kvalitétspenslar. Tillverkade av svinborst och fungerar utmärkt att använda till alla våra färger. 

SPEKTER PRO FACADE

Rejäl pensel för större ytor som fasad och plankstrykning. Finns i två storlekar, 100 mm och 130 mm.

SPEKTER PRO ALLPENSEL

Allsidig pensel som kan passa bra vid foder- och listmålning. 75 mm bred.

Spekter PRO oval, 35 mm / 45 mm

SPEKTER PRO OVAL

Modellen och storleken passar bra till kantmålning och enklare detaljarbeten. Finns i bredderna 35 mm och 45 mm. 

PENSLAR FÖR SÄRSKILDA ÄNDAMÅL

HORNSUGGA

Avsedd för rödfärgsmålning och tjära. Namnet kommer från att penseln ursprungligen tillverkades av ett kohorn med svinborst.

Rödfärgspensel, 130 mm

Traditionell pensel för slamfärg. 130 mm bred.

RÖDFÄRGSPENSEL

Kalkkvast, kalkborste

KALKKVAST / KALKBORSTE

Rejäl borste med naturfiber och skaft i bok. Används vid kalkning av puts och för att fukta ytor vid puts- och murarbeten. Kan även användas för att ge struktur vid putsning. 

Tjärlevang

TJÄRLEVANG

Används till strykning av tjära eller andra flytande massor. 

Tillagd i varukorgen