SMÅLÄNDSK LINOLJESÅPA

Handelshuset Källan är ett familjeföretag som tillverkat Linoljesåpa, Naturtvålar och andra hudprodukter sedan 1999. Källan ligger strax utanför byn Ruda och granne med Ruda Gård, mellan Högsby och Fliseryd i sydöstra Småland.

Källans Naurprodukter kokar själva sin linoljesåpa på finaste svensk kallpressad linolja och garanterar en helt ren produkt utan tillsatser. 

Linoljesåpa rengör, mättar och skyddar alla sorters trä- sten- och klinkergolv.
Den är mycket effektiv vid all slags rengöring i hemmet, t ex ugnsrengöring, fläckborttagning på kläder (t.ex. rödvinsfläckar och gamla fettfläckar), dukar m.m. och vid grovtvätt. Den är utmärkt för rengöring av s.k. skurgolv och den är dessutom toppen vid penseltvätt. (löser även intorkad linoljefärg). 

Linoljesåpa är antagligen det mest miljövänliga rengöringsmedel vi har idag. Råvarorna är förnyelsebara och ingredienserna lätt nedbrytbara. 
Källans Linoljesåpa är kokt på svensk kallpressad linolja vilket garanterar högsta kvalité. Den är miljövänlig, biologiskt nedbrytbar och kan användas till nästan allt!

Förväxla inte handgjord linoljesåpa med såpa gjord på tallolja! Talloljesåpa är varken mild eller miljövänlig och torkar ut både hud och trärena golv, träet blir
grått och sprött.

Miljövänlig, biologiskt nedbrytbar.

Läs mer om Källans miljöpolicy

LINOLJESÅPA    0,5 L    1 L    5 L
Orginal    99:-     149:-    549:-
Sommarlind    105:-     155:- 580:-
Havsbris    105:-     155:- 580:-
Syrén   105:-    155:- 580:-
Honungsros   105:- 155:-
Lavendel    105:-     155:- 580:-
Äpple & Kanel    105:-
Barrskog    105:-     155:-    580:-
Citrongräs    105:-     155:-    580:-

Pump finns att köpa till flaskorna för 15 kr för 0,5 L resp. 1 L. samt 60 kr för pump till 5-litersdunk.

SÅPA SOM UNIVERSALMEDEL

Linoljesåpa har använts väldigt länge och det finns stor kunskap om hur man använder den. Handelshuset Källan har samlat dessa tips både från egna erfarenheter och från många andra användare av Källans Linoljesåpa. 

Fasadtvätt: Såpskura med levang, eller fyll behållaren till högtryckssprutan med Källans Linoljesåpa, skölj med rent vatten. Det fungerar utmärkt, smuts och svartmögel rinner av.

Gör rent ugnen: Koncentrerad linsåpa "målas" på, värm upp ugnen till ca. 100°C, stäng av och skura ur smutsen.

Rengör möbler och skinnmöbler.

Smörj in gummistövlarna så att gummit inte spricker.

Köksskåp och väggar, ja all rengöring i hemmet. Ha en sprayflaska stående med 4 delar vatten och en del Källans Linoljesåpa, spraya på och torka av med våt trasa.

Diska: Några droppar på tallriken, en smal sträng i stekpannan eller ca 1 tsk i diskvattnet.

Som imskydd på badrumspegeln. Polera in outspädd såpa.

Fläckborttagning på kläder, gnid in lite såpa på fettfläcken och låt ligga någon minut, kör sedan som vanligt i maskin.

Tvätta i maskin: ca 1-2 msk såpa + 1 dryg msk billig vinäger i skjöljmedelsfacket.

Rödvin på vita bomullsduken eller blusen? Gnugga in Källans Linoljesåpa och låt ligga till nästa dag. Då är fläcken borta och du kan skölja ur såpan eller tvätta i maskin.

Tvätta ull och siden med Källans Linoljesåpa, det mår de bäst av.

• Har du en gammal mocka- eller skinnjacka som är flottig och fläckad. Kasta den inte, pröva att tvätta den i maskin med såpan. Resultatet kan bli en ren, mjuk och fin jacka. Men ta inga onödiga risker, vissa jackfoder kan ta skada!

Tvätta trasmattorna i duschen eller badkaret. Blöt, häll på såpan och kliv omkring, vänd dem några gånger, kliv och stampa. Skölj på samma sätt tills sköljvattnet är rent.

• Använd linoljesåpan i fotbad, det mjukar upp och lenar. Toppen för spruckna hälar!

• Såpvatten sprayas på blommor och buskar med ohyra, man behöver inte köpa dyra specialmedel för det är just såpvatten i dem! Använd 5% lösning dvs 19 delar vatten och 1 del linoljesåpa. Vid svåra angrepp kan en liten skvätt T-sprit tillsättas i lösningen.

• 1 kapsyl linoljesåpa i blomvattnet 1 ggr/vecka ger fina gröna växter. Jodå, det fungerar!

Skura grav- och minnesstenar med såpan. Mossan försvinner och stenen blir skinande blank.

• Källans Linoljesåpa fungerar som färgborttagningsmedel för linoljefärg: Rengöra penslar och ta bort färg från beslag och andra gamla saker som tål att ligga i linoljesåpan ett par dagar. Lägg beslagen i koncentrerad linoljesåpa och låt ligga ett eller ett par dygn, skölj av.

Ta bort linoljefärg på en dörr: "måla" på linolja ett par omgångar, skär upp sopsäckar och "tapetsera" fast dem i såpan så torkar den inte så fort och effekten blir bättre.

Förbered nya penslar genom att skölja ur dem med såpvatten. Skölj dem sedan noga i kallt vatten och stryk helt torrt mot en trasa.

• Doppa kittkniven i såpan för att få en jämn och fin yta på fönsterkittet.

Rostlösare: Kvarvarande rester borstar du bort med tex. en snäll stål- eller mässingsborste. Tänk på att när du tvättat av såpan så får du snarast måla metallen, annars rostar det igen.

Tvätta bilen och husvagnen med Källans Linoljesåpa, det behövs ingen avfettning före. Tvätta insidan också, inga specialmedel behövs.

• Gnid ut en liten klick av såpan på insidan av vindrutan så immar den inte.

• Några droppar av såpan i spolarvätskan gör att vindrutetorkarna inte gnisslar.

• Smörj även gummilister med såpan.

• Smörj gångjärn som gnisslar.

• Använd såpan istället för fett vid olika monteringsmoment.

• Mycket effektivt till att tvätta oljiga händer med.

Ta bort sot och fett från vedspisens (eller motorers) lösa delar: Smörj in delarna med Källans Linoljesåpa och ställ dem i en hink eller annat kärl. Ställ en kopp med ammoniak på hinkens botten och lägg på ett tätt lock eller knyt en plastpåse runt hinken. Efter några timmar, alt. 1-2 dagar beroende på hur hårt smutsen sitter, så sköljs och skuras smuts och fett enkelt av. -Metoden användes förr av flygplansmekaniker!

Doppa fiskenäten i linoljesåplösning efter fisket så reder de ut sig lättare.

Fästingbekämpning: Spruta en blandning av vatten och Källans Linoljesåpa (½-1 dl. såpa till 10 liter vatten) över gräsmattan kring ditt hus en gång i veckan. Enligt användare minskar det märkbart antalet fästingar.

Småländsk linoljesåpa Såpa Orginal finns att köpa hos oss i förpackningar om 0,5, 1 & 5 L.

SÅPSKURA GOLV

En såpskurning genomförs ca 1-2 gångar om året. I övrigt räcker det med att dammsuga och att våttorka med såpvatten. 

Såpskurning steg för steg:

  • Dammsug trägolvet ordentligt innan du börjar skura.
  • Blöt ned golvet med kallt vatten, förslagsvis några bräder i taget.
  • Ta 2-3 dl Källans Linoljesåpa till ca 10 l vatten i en ren hink till skurning av ett normalsmutsigt trägolv. Vid såpskurning av ett väldigt torrt trägolv ta dubbla mängden Källans Linoljesåpa. OBS! Använd alltid kallt eller en aning ljummet vatten! Varmt vatten gör golvet grått och träfibrerna kan resa sig!
  • Skura i brädernas längdriktning och några bräder i taget med en skurborste på skaft. Vid kraftiga smutsfläckar lägg koncentrerad Källans Linoljesåpa direkt på borsten. Lägg dock aldrig såpa direkt på torrt trä, det kan ge gula fläckar!
  • Skölj/torka av golvet med kallt vatten efteråt.
  • Torka upp vattnet med en trasa. Känns golvet för fett när det har torkat så kan man skura golvet med kallt vatten igen.

Det kan vara bra att skura det nyinlagda eller framtagna golvet några gånger innan användning av rummet. Effekten påskyndas om du ta den dubbla mängden Källans Linoljesåpa dvs. 5 dl såpa i 10 l vatten. Olika träslag reagerar olika på såpskurning, grangolv blir ljusa medan furugolv blir något mörkare än ett grangolv.

Tvätta golven: 

Speciellt trärena skurgolv bör bara tvättas med äkta Linoljesåpa. Till en hink skurvatten: ca 2msk Källans Linoljesåpa, tänk på att inte använda hett vatten på trägolv och att såpan kan lösa upp även torkad linoljefärg.

Skura trädäck för hand:

Blöt först trallen/trädäcket med vatten, häll ut en sträng med outspädd Källans Linoljesåpa och skura på. Skölj inte bort såpan efteråt. Om träet är mycket smutsig kan den först skuras av med 2-3 msk såpa i en hink med vatten.

Skura trädäck med högtryckstvätt:

Blöt först trallen/trädäcket med vatten, borsta ut outspädd Källans Linoljesåpa på däcket för hand och skura sedan med terrassmunstycke/skurtillsats för trädäck monterat på högtrycks-tvätten. När däcket torkat någon dag sprutas hela däcket med såpvatten - 1 del såpa till 4 delar vatten, eller fyll skummunstycket (flaskan) med såpa och spola på såpskummet, skölj inte bort såpan efteråt.

Att såpskura trädäck är mycket enklare än oljebehandling och såpskurning ger dessutom ett vackert silverfärgat trädäck som är lätt att sköta och hålla rent.

Linoljesåpa, Lavendel
Linoljesåpa, Sommarlind
Linoljesåpa, Orginal
Linoljesåpa, Havsbris
Linoljesåpa, Citrus
Linoljesåpa, Mandel
Linljesåpa, Barrskog
Linljesåpa, Honungsros
Tillagd i varukorgen