HASOPOR - ett alternativ till lecakulor och cellplast

Hasopor är märket på det skumglas (även kallat cellglas) som tillverkas i Sverige. Ett lättfyllnadsmaterial med hög bärighet, dränerande, isolerande och kappilärbrytande egenskaper. Utseende- och viktmässigt påminner det om pimpsten. Råvaran är återvunnet glas från svenska hushåll som krossas och värms upp. Genom att tillsätta luft i processen får materialet små bubblor och porer. 

Skumglas är ett alternativ till lecakulor eller cellplast i grundläggningar och är ett mycket bra alternativ för att ersätta exempelvis mullbänkar. Men även för att isolera och dränera källarytterväggar samt uteluftsventilerade kryp-  och torpargrunder. Det är ett vatten-och ångtätt material som alltid är torrt. 

Fördelen med skumglas jämfört med lecakulor är att skumglas inte har samma tendens att sätta sig. Lecakulorna rullar lättare medan skumglasklumparna hakar ihop sig med varandra. 

Miljömässigt är materialet trevligt på många sätt. Det framställs av återvunnet material, avger inga skadliga ämnen och inga skadliga gaser för människan, naturen eller atmosfären. Varken vid tillverkning, användning eller deponering. Det är också åldersbeständigt och fullt möjligt att återanvända materialet en gång i framtiden vid eventuell rivning. 

Hasopor säljs i storsäck. En storsäck innehåller 1,5 kbm och väger ca 270 kg. 

Priset varierar efter mängd och transport. Vi ger er gärna en offert på begäran.

 

 

TEKNISKA EGENSKAPER FÖR HASOPOR

KORNSTORLEK 10-60 mm
DENSITET 180 kg/kbm (+- 15%)
INRE FRIKTIONSVINKEL 45 grader
KROSSMOTSTÅND 0,77 MPa
VÄRMEKONDUKTIVITET 0,102 W/mK
KAPILLÄR STIGHÖJD <120 mm
Tillagd i varukorgen