LIMFÄRG FRÅN LIM & HANDTRYCK

Limfärg har använts i hundratals år och består av vatten, bindemedel och pigment. Bindemedlet har traditionellt sett varit lim framställt på ben och slaktavfall. Såkallat benlim eller pärllim. Under 1940-talet blev också cellulosalim ett populärt bindemedel. Färgen är helmatt och lämpar sig allra bäst för vägg, tak samt spiselmurar. Det fäster bäst på trä, papper och puts. 

Limfärgen vi säljer är en beställningsvara som vi tar hem från Lim & Handtryck. Den går under namnet Biofärg. Lim & Handtrycks limfärg har en tillsats av kokt linolja för att göra den extra hållbar och slitstark. Färgen är densamma som används för att trycka L&Hs tapeter. Färgen är avsedd för väggar och tak inomhus. 

Biofärg är färskvara som tillverkas och nyanseras efter kundens beställning.

BIOFÄRG

Biofärg är en linoljestödd limfärg för väggar och tak inomhus. Färgen är uppbyggd av en emulsion av kokt linolja, vatten och cellulosastärkelse. Emulgeringsmedlet är kasein (<0,5 %).

Färgen innehåller ej lösningsmedel.
Övriga ingredienser är fyllmedel och ljusäkta oorganiska pigment. Pigmenten innehåller inte tungmetaller. Av de råvaror som används är alla utom pigment och fyllmedel förnyelsebara. Biofärg har en hög torrhalt, 65 % (mått på hur stor del av färgen som finns kvar efter torkning). Täckförmågan är hög och många nyanser täcker redan vid första strykningen.

VÄGGFÄRG

Biovit ca NCS 0500

Högtäckande linoljeförstärkt limfärg. Åtgång 5-8 m2/liter beroende på underlag.

Förpackningsstorlek: 3 L, 5 L eller 10 L

Bionyans

Högtäckande linoljeförstärkt limfärg. Åtgång: 5-8 m2/liter beroende på underlag.

Kulören bestäms av beställaren. Från NCS karta eller nyansprov.

Förpackningsstorlek: 3 L, 5 L eller 10 L

TAKFÄRG

Biotak ca. NCS 0500

Täckande linoljeförstärkt limfärg.

Åtgång:

5-7 m2/liter beroende på underlag.

Förpackningsstorlek: 3 L, 5 L eller 10 L

 

BLANDA EGEN LIMFÄRG

Det är billigt och relativt enkelt att tillverka sin egen limfärg men det behövs lite känsla för att få de rätta proportionerna mellan kritpasta och limlösning. En allt för svag limlösning kritar av sig och en allt för stark riskerar att flagna. För att få fram den bästa kvalitén provmålas färgblandningen på en bit papper. När den torkat ska färgen klara två kriterier. Det ska gå att böja på pappret utan att färgen flagnar och den ska inte släppa pigment.

För en nybörjare kan det vara bäst att prova limfärgsrecept på cellulosalim. 



LIMFÄRG MED PÄRLLIM

Ingredienser:

10 KG KRITA + 5 L VATTEN
200 g PÄRLLIM + LITE VATTEN

Detta ger ca 15 L färg som räcker till ca 40 kvm beroende på underlag. 

Dag 1.

Häll 5 L vatten i ett tillräckligt stort kärl och fyll försiktigt på med kritan utan att röra om. Det gör inget att det sticker upp en liten topp av kritan ur vattnet. 
Häll upp pärlimmet i en skål och fyll på med vatten så att det knappt täcker pärlorna. Låt allt stå till nästa dag.

Dag 2:

Värm limmet försiktigt i ett vattenbad tills allt löst sig. Temperaturen får inte överstiga 60 grader.
Blanda limmet med den rumsvarma kritan (får gärna vara varmare än rumstemp). 

LIMFÄRG MED CELLULOSALIM

Ingredienser:

10 KG KRITA + CA 5 L KALLT VATTEN

CA 200 G CELLULOSALIM + 2 L VATTEN

Detta ger ca 15 L färg som räcker till ca 40 kvm beroende på underlaget. 

Dag 1.

Häll 5 L vatten i ett tillräckligt stort kärl och fyll försiktigt på med kritan utan att röra om. Det gör inget att det sticker upp en liten topp av krita i vattnet.

Rör ut cellulosalimmet i ca 2 L vatten. 

Låt båda blandningarna stå och dra över natten. 

(Vill man blanda i andra pigment blötläggs de tillsammans med kritan. Även vid kulörstarka blandningar används en del krita i färgpastan.)

Dag 2. 

Häll av och spara överskottsvatten från kritan. Rör i kritan och limlösningen innan de rörs samman. Testa kvalitén med att stryka färgen på ett papper. Justera vattenmängd och tillsätt eventuellt mer limlösning tills färgen varken kritar av sig eller flagnar.

GAMMAL LIMFÄRGSMÅLAD YTA

Gamla lager limfärg kan vara trixiga när det kommer till ommålning. Färgen är så "svag" i sitt fäste vid ytan att det kan uppstå otrevliga överraskningar när ett nytt lager färg stryks över ytan. Färgen kan helt enkelt trilla ner. Målningar kan även flagna i hus där luftfuktigheten varierat kraftigt. Grundregeln är att det yttersta lagret färg ska ha ett svagare bindemedel för att inte dra loss de underliggande färglagren. Svårt att avgöra såklart men det finns tips och trix för allt.

En yta där färgen sitter löst och flagnar kraftigt bör tvättas ner till grunden. Skrapa först och tvätta därefter med såpa och vatten. 

En tidigare målad yta som verkar intakt rekomenderas att strykas med såpavatten innan målning. Man kan också stryka hela taket med en förtunnad linoljefärg och göra en såkallad patentering för att tidigare målad limfärg ska återfå sin vidhäftning. 

Tänk också på att fett och missfärgningar som gamla vattenskador går igenom färgen. Isolera fläckarna med schellacklösning eller en svag linoljegrund (linoljefärg utspädd med balsamterpentin eller skonsam förtunning). 

skrapa limfärg Gammal limfärg sitter ofta mycket löst och är lätt att skrapa.
Tvätta gammal limfärg Med såpa och vatten är det lätt att tvätta ner gamla limfärgslager.
före och efter tvättad yta från limfärg På bilden syns skillnaderna mellan ursprungsytan med gamla limfärgslager, skrapad- och slutligen trären yta efter tvätt med såpavatten.
Tillagd i varukorgen