ÄGGOLJETEMPERA FRÅN OVOLIN

Äggoljetempera är en mycket slitstark och hållbar färg för alla former av inomhusmålning. Från golv till tak och allt där emellan. Färgen fäster på de flesta material och är applicerbar med pensel, roller eller spruta. Den lämpar sig extra bra till effektsmålning som stänkmålning, schabloner eller svampning. Dessutom är färgen vattenlöslig. Penslar och färgstänk tvättas lätt innan färgen torkat. 

Dess slitstyrka gör att den kan användas till mycket utsatta ytor. Vi på Wederslöf byggnadsvård har till exempel målat vårt betonggolv i lunchrummet med äggoljetempera! Fler exempel finns också i butiken. Eftersom färgen är både sund och hållbar lämpar den sig i särskilt känsliga och utsatta miljöer så som sjukhus, daghem samt skolor. Norrgavel målar vissa av sina möbler med Ovolins äggoljetempera.

Ovolin tillverkar sin äggoljetempera på ekologiska ägg och lokalproducerad linolja. Utöver det består färgen av pigment och vatten. För att göra färgen hållbarare tillsätts en liten del konserveringsmedel och torkmedel. På så sätt kan färgen lagras i kylskåp 2-5 månader. 

Färgen är beställningsvara och finns i 0,3 L, 1 L, 2,5 L, 5 L och 10 L.

Urvalet av färgproverna nedan är scannade från Ovolins katalog och kan skilja sig något från verkligheten. 

Ovolin färgpigment

FÄRGÅTGÅNG ÄGGOLJETEMPERA

2-3 strykningar behövs för att få en täckande färg.

Tapet 10-12  kvm/ L
Kalkputs el. Betong 4-6  kvm / L
Ohyvlat trä (omålat) 7-9  kvm / L
Hyvlat trä (omålat) 10-12 kvm / L
Tidigare målad yta 10-15 kvm / L
Lumppapp 4-6  kvm / L
Lerklining 4-6  kvm / L
Obehandlad timmervägg 8-10  kvm / L
Väggpanel målad med nyanser av Ängsgrön och golv målat med Hyttröd äggoljetempera.
Ovolin Carin och Leif

RECEPT PÅ EGEN ÄGGOLJETEMPERA

För 1 liter färdig färg behövs:

5–6 ägg, gärna ekologiska
3 dl kokt linolja
ca 3 dl vatten
300–500 g pigment

Vispa ihop ägget. Tillsätt linolja. Använd gärna elvisp eller stavmixer. 

Blanda i vattnet i små doser under omrörning tills en emulsion bildas. Om för mycket vatten tillsätts för fort skär sig blandningen. 

Sila emulsionen genom ett finmaskigt tyg. En nylonstrumpa går bra. 

Eventuellt kan det behöva tillsättas mer vatten. Konsistensen ska vara ungefär som lättfil.

Pigmenten rörs ut separat i en liten del av emulsionen innan allt blandas samman. Vid tillredning av mindre färgmängder kan även oljefärger på tub användas.

Färgen är nu klar. Tänk på att det är kort hållbarhet och förvara blandad färg i kylskåp. Ruttna ägg luktar inte gott...

Måla tunt och i flera strykningar. Låt färgen torka ett par dagar mellan varje omgång. Äggoljetempera härdar med tiden och skapar ett allt hårdare färglager. Sista strykningen är torr efter ungefär 10 dagar. 

Färgen är matt men efter att sista strykningen torkat kan färgen bearbetas ytterligare för att få fram önskad yta. Färgen kan poleras med en borste eller trasa för att få upp en äggskalsliknande glans. Det går också att polera i schablonmönster och få fram spännande effekter. Ytan kan slutligen oljas eller vaxas för ytterligare skydd och önskad glans. 

Tillagd i varukorgen